Het Coördinatiepunt Kavelruil Overijssel organiseert vrijwillige planmatige kavelruilen in Overijssel om zo te zorgen voor landbouwstructuurverbetering in Overijssel. Zij maakt hierbij veelal gebruik van de expertise van Projecten LTO Noord en het Kadaster. Sinds de start van het Coördinatiepunt in 2007 is een stappenplan ontwikkeld om tot succesvolle vrijwillige kavelruilen te komen.
Deze stappen zijn: 1. Initiatief vanuit de streek Vaak neemt een LTO Noord-afdeling het initiatief om een vrijwillige kavelruil te starten, omdat zij mogelijkheden ziet voor het gebied. Het CKO wordt door de initiatiefnemers gevraagd om hen daarin te assisteren.
2. Quickscan Om te weten of een kavelruil kans van slagen heeft, wordt een quickscan van het gebied gemaakt. Dit is een inventarisatie van de verschillende gebiedsdoelen en belangen. Onderzocht wordt aan de hand van bestaand kaartmateriaal van het Kadaster welke ruilmogelijkheden er eventueel zijn.
3. Voorlichting aan de streek Op basis van de resultaten van de quickscan besluit de initiatiefgroep én het Stichtingsbestuur of een vrijwillige kavelruil gestart wordt. Als dit het geval is, ontvangen alle grondeigenaren met meer dan 1 hectare grond in het gebied een uitnodiging voor een voorlichtingsbijeenkomst. Op deze bijeenkomst wordt meer verteld over de mogelijkheden van kavelruil, over de methode en over het CKO. Belangstellenden kunnen zich dan ook aanmelden als geïnteresseerde.
Ook wordt dan gekeken wie vanuit de initiatiefgroep in de kavelruilcommissie kan stappen. Eventueel aangevuld met andere aansprekende personen in het gebied. En wordt er een kavelruilcoördinator benoemd.
4. Wenszittingen en / of groepsbijeenkomsten Het CKO inventariseert op verschillende manieren welke kavels grondeigenaren willen ruilen. Vergroting van de huiskavel en het aaneen laten sluiten van veldkavels zijn belangrijke redenen voor grondeigenaren om deel te nemen. De inventarisatie vindt plaats via wenszittingen en/of groepsbijeenkomsten. Dit is afhankelijk van de mogelijkheden in het gebied en de wens van de initiatiefgroep.
5. Go / no go Na de inventarisatie van de wensen neemt de initiatiefgroep samen met het Stichtingsbestuur de beslissing om wel of niet door te gaan met de vrijwillige planmatige kavelruil.
6. Ruilplannen opstellen De kavelruilcommissie en de kavelruilcoördinator spelen een belangrijke rol in het maken van ruilplannen. Het CKO heeft goede ervaringen met groepsbijeenkomsten (Verkavelen voor groei) om zo tot een ruilplan te komen. Dit betekent in de praktijk dat een groep van maximaal tien ondernemers samen rondom de kaart mogelijkheden onderzoeken om kavels te ruilen. Een procesbegeleider speelt hierin een cruciale rol om de gesprekken en de resultaten in goede banen te leiden. Vaak ligt er na twee a drie bijeenkomsten een mooi ruilplan. Ook werkt het CKO met individuele gesprekken met ondernemers om de wensen en mogelijkheden tot ruilen te inventariseren en te concretiseren.
7. Oppakken en afronden van juridische en financiële aspecten Als de grondeigenaren akkoord zijn met het voorgestelde ruilplan, moeten kavels worden opgemeten en aktes opgemaakt. Dit vergt meestal zo’n drie maanden. Een kavelruiltraject is pas echt afgerond als kavelruilovereenkomsten zijn getekend en de aktes zijn gepasseerd bij de notaris. Ook dit proces begeleidt het CKO.
Het CKO streeft er naar om een kavelruil binnen twee jaar af te ronden. Een professionele aanpak, met oog voor de belangen van alle deelnemers, zorgt voor praktische ondersteuning van uw initiatief. Gedurende het proces informeert het CKO het gebied door nieuwsbrieven en persberichten. Ook kunnen geïnteresseerden via de website en het informatieloket informatie vinden.
De deelnemers zelf bepalen voor een groot deel het succes aangezien de kavelruil op vrijwillige basis plaatsvindt. Naast een positieve en actieve houding van de deelnemers is 'elkaar gunnen' ook een belangrijke factor. Sinds de start in 2007 van het CKO zijn er meer dan vijftien vrijwillige kavelruilprojecten in de provincie Overijssel succesvol afgerond.
|